Pro základní funkčnost, zpříjemnění používání webu, analytické účely a v případě udělení souhlasu také pro účely cílení reklamy využíváme soubory cookies. Nastavení vlastních preferencí cookies můžete kdykoli upravit odkazem ve spodní části stránek.

Úvod » PALIVOVÉ DŘEVO - ŠTÍPANÉ- BŘÍZA pytel


        

PALIVOVÉ DŘEVO - ŠTÍPANÉ- BŘÍZA pytel

KRBOVÉ DŘEVO

skladem

 

Skladem: 50 pytel 10kg
Dostupnost: skladem
Číslo produktu: 111
naše cena bez DPH: 57 Kč
naše cena s DPH (15 %):
65 Kč

do košíku:
  pytel 10kg  

 

 Suché dřevo  do krbu , kamen , kotle   BŘÍZA

 

Pytlované váha při balení ca 10kg

Délka 33 cm 

  

Na přání  můžeme  udělat jiný rozměr

 

 width= 

 

O palivovém dříví , orientační převodní tabulka 

 

dřevo na grilování , dřevo do udírny

 

 

 Bříza

   Patří do měkkých dřev, ale svou výhřevností a vhodností pro účely topení je téměř srovnatelná s dubem a patří tedy mezi nejlepší palivová dřeva.

Bříza má charakteristickou bílou kůru, která hoří i když je vlhká. Březové dřevo je žádané palivo, dává jasný plamen a má výbornou výhřevnost. Při hoření nepraská. Pomocí březové kůry lze rozdělat oheň i za deště. Při hoření tvoří krásné plameny a poskytuje velmi příjemnou vůni dřeva (obsahuje éterické oleje).

Velmi rychle vysychá (stejně jako borovice, buka jasan), takže lze použít po krátké době od naštípání.

Bříza je ideální pro topení v krbech a krbových kamnech. Je též mimořádně vhodná pro zatápění, či pro použití v kotlech na tuhá paliva, na dřevo či na dřevoplyn.

 

Tvrdé listnaté dřeviny

 

 

 

 

 

 Buk

   Patří mezi nejkvalitnější palivové dřevo vůbec, stejně jako habr.

Hodí se jako ideální dřeva do krbu, kamen i kotlů. Rychle vysychají, lehce se zapalují a oheň z nich je živý se silně zářivými plameny.

Vyznačují se vysokou výhřevností, hoří pomalu.

Při hoření dochází k malému úniku jisker. Po rozřezání a naštípání je zapotřebí ihned uskladnit na krytém

místě, protože velmi rychle trouchniví a výhřevnost se ztrácí.

 

 

 

Habr

  Patří mezi nejkvalitnější univerzální palivová dřeva (vhodný do krbů, kamen i kotlů).

Vyznačuje se vysokou výhřevností, poskytuje krásné a pokojné plameny s kouzelně světélkujícími rozžhavenými uhlíky.

Jako palivové dřevo není příliš využíván z důvodu vysoké ceny.

Oproti buku trochu pomaleji prosychá, má ale o něco lepší výhřevnost.

 

 

 

 Jasan

  Velmi kvalitní palivové dřevo s možností všestranného využití.

Vlastnostmi se velmi podobá buku, má ovšem o něco horší výhřevnost (srovnatelnou s dubem).

Velmi dobře hoří a dává málo sazí.

 

 

 

 Dub

  Dubové dřevo je velice ceněno pro svou tvrdost a pevnost.

Je považováno za velmi vhodné dřevo na topení.

Má skvělou výhřevnost (ovšem menší než buk, habr a akát) a hoří pomalým plamenem.

Zanechává dlouho žhnoucí uhlíky.

Při hoření dochází k malému úniku jisker a dobře se štípe.

Při hoření poskytuje méně pěkný obraz plamenů než dřevo bukové.

Z tvrdých listnatých dřevin prosychá nejpomaleji. Na rozdíl od ostatních dřevin musí nejprve prosychat

nepřikryto pod širým nebem.

Tím ho déšť zbaví tříslovin, které obsahuje.

Teprve pak je třeba ho uskladnit na jeden až dva roky pod přístřešek, aby proschlo.

 

 

 

 

 Akát

   Dřevo s vynikající výhřevností, nejvyšší z běžně dostupných dřevin (vyšší než habr nebo buk).

Při spalování však způsobuje prudké vystřelování uhlíků, není tedy vhodné do krbu.

Nevýhodou je, že uhlíky rychle vyhasínají a že zanechává velmi mnoho popela

  (až 11,2 kg na metr krychlový dřeva).

 

 

 

 Javor

   Kvalitní palivové dřevo, výhřevností srovnatelné s břízou. Hoří dobře a trvale.

 Měkké jehličnaté dřeviny (smrk, borovice, modřín)

 

  Rychle vzplanou, uvolňují naráz mnoho tepla, ale hoří velmi rychle.

Uhlíky rychle ztrácí žhavost.

Pryskyřice, kterou ve velkém množství obsahují, způsobuje vystřelování žhavých uhlíků a zanášení komína a kotle.

Mají menší výhřevnost než tvrdé listnaté dřeviny a jejich tedy zapotřebí větší množství.

Jedinou výjimkou je borovice černá, která má výhřevnost srovnatelnou s bukem, ale její dostupnost pro využití jako palivové dřevo je minimální.

Jsou vhodné pro zatápění a pro topení ve zplyňovacích kotlech.

Jejich výhodou je nižší cena ve srovnání s tvrdým dřevem.

 

 

 

 

 

Smrk

   při hoření nádherně praská, třísky jsou ideální na zatápění

 

 

 

 

 Modřín

  při spalování uvolňuje nepatrně více kouře než u smrkového dřeva

 

 

 

 

Borovice

  velmi rychle vysychá, lze ji snadno zapálit (vhodná na zatápění)

 

 

 

 

 

 Měkké listnaté dřeviny (lípa, vrba, topol, olše)

 

 

 

 

 Topol

 dobře se štípe a velmi rychle vysychá.

Má nízkou výhřevnost a při spalování produkuje velké množství létavého

popílku.

 

 

 Lípa

  hoří dobře, ale krátce. Vhodná jen pro zatápění.

 

 

 

  Ovocné stromy

 

 

  Patří mezi tvrdé listnaté dřeviny. Jedná se o velmi kvalitní, ale vzácná a drahá dřeva.

Mají vysokou výhřevnost a tvoří krásné plameny.

Jako palivo se z důvodů vysoké ceny (malý výskyt, vysoká poptávka pro jiné účely) příliš nevyužívají.

Kvalitou srovnatelné s habrem.

Jabloň, hrušeň jsou výhřevností srovnatelná s dubem.

Švestka a třešeň jsou na tom ještě o něco lépe.

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

Orientační převodní tabulka:

 

 

 

 

 

 

plnometr 1PLM

prostorový metr rovnaný 1PRMr

prostorový metr sypaný 1PRMs

 

 

plnometr 1PLM

1

1,55

2,55

 

 

prostorový metr rovananý 1PRMr

 0,66

 1

 1,45

 

 

prostorový metr sypaný 1PRMs

 0,4

 0,7

 1

 

 

dřevina (m3 - plm)

váha surové

váha vysušené

 

 

 

topol

840 kg

450 kg

 

 

 

dub letní

1000 kg

760 kg

 

 

 

smrk

740 kg

470 kg

 

 

 

borovice lesní

700 kg

520 kg

 

 

 

buk

990 kg

720 kg

 

 

 

habr

1080 kg

820 kg

 

 

 

jasan

920 kg

720 kg

 

 

 

Javor

980 kg

660 kg

 

 

 

Jedle

1000 kg

460 kg

 

 

 

modřín

760 kg

600 kg

     
   

 width=

ORIENTAČNÍ  TABULKA VÝHŘEVNOSTI JEDNOTLIVÝCH DŘEVIN

*1 prmr (prostorový metr rovnaný ) = 1,6 prms (prostorový metr sypaný)

**výhřevnost z 1 kg je u všech druhů dřeva zhruba stejná,

tzn. že rozdíl je pouze v objemu spalovaného dřeva

dřevo

kWh/prmr*

kWh/kg**

javor

1900

4,1

bříza

1900

4,3

dub

2100

4,2

olše

1500

4,1

jasan

2100

4,2

smrk

1600

4,4

borovice

1700

4,4

modřín

1700

4,4

topol

1400

4,2

buk

2100

4,2

habr

2200

4,2

jedle

1500

4,4

 

 

 

   

 

GRILOVÁNÍ NA DŘEVU

  width=

 

 

  

ŠVESTKA – MASO, RYBY, DRŮBEŽ

TŘEŠEŇ – DRŮBEŽ, RYBY, VEPŘOVÉ MASO

HRUŠKA – DRŮBEŽ, RYBY A ČERVENÁ MASA

BUK – JEHNĚČÍ A TELECÍ MASO, RYBY, DRŮBEŽ

JABLOŇ – ČERVENÁ MASA, RYBY, DRŮBEŽ

OLŠE – VEPŘOVÉ, HOVĚZÍ A SKOPOVÉ MASO

 

 

 

 

 

DŘEVO NA UZENÍ 

 

 

ZÁKLADNÍ RADY :

 

  • používejte dřevo zásadně bez kůry

 

  • používejte jedině řádně proschlé dřevo

 

  • přidávejte dřevo z ovocných stromů až v

 

 

  • druhé polovině nebo spíše ke konci udícího procesu, aby maso nechytlo až příliš nasládlou chuť

 

  • pro správné aroma a chuťový požitek nejlépe poslouží tvrdé dřevo z dubu, buku či javoru. Můžete použít i švestku, trnku , hrušeň i jabloň. Z jiných  listnatých stromů jde  použít břízu, akát, olši, topol a dokonce i ořech.

 

  • Měkké dřevo z jehličnanů , odborníci na uzení nedoporučují pro vysoký obsah pryskyřic K méně vhodným se také řadí meruňka, broskvoň i třešeň (často se  používá pro chladné uzení).

 

  • Z jehličnanů se například  jalovec přidává někdy na závěr uzení a dodává zajímavé aroma

 

 

 

 

Druhy dřeva :

 

 

Buk

 Je pro maso  vynikající dodává mu  charakteristickou chuť. Vysoká výhřevnost

 

Bříza

Není klasické dřevo na uzení , ale  dokáže maso zjemnit a dodat mu zajímavou chuť, a hezkou  tmavou kůrčičku.

 

Dub

Velmi  osobité aroma, stejně jako dub je vyhledávané dřevo do udírny. 

Dřevo musí být proschlé a bez kůry !!!! jinak Vám  maso zkysne a zhořkne.

 

Olše

Podobné vlastnosti jako bříza ,maso  udělá  krásně měkké, úžasně voňavé  a je jemné.

Získá hnědou až zlatohnědou barvu.

 

Ovocné stromy

Každý strom , jiná chuť , a záleží pouze na druhu masa, které použijete.

Nejoblíbenější je bezesporu švestka, což neznamená , že není možné udit i na jiném dřevu.

 

 

 

 

Jaké  dřevo k masu na uzení ????

 

 

Hovězí maso   –    dub, vlašský ořech a jabloň

 

Vepřové maso   –    jabloň, bílý ořech, hrušeň, olše, javor a dub

 

Drůbeží maso   –  javor, olše, hrušeň ,  jabloň

 

Ryby   –   olše a dub

 

Sýry a zelenina   –   vyzkoušejte  javor

 

Zvěřina   –  hrušeň, oleše nebo vlašský ořech

 

Uzená vepřová šunka   –   nejlepší je jabloň

 

 

 

NÁZORY A DOTAZY NÁVŠTĚVNÍKŮ

Nebyl zatím přidán žádný názor. Přidejte svůj názor nebo dotaz jako první.