Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Novinky
31.05.2020
zahradnické práce
ZAHRADNICKÉ       PRÁCE   ZKUŠENOSTI s realizacemi  JIŽ OD ROKU 1991    REALIZUJEME PŘÍPRAVU TERÉNU (  doplnění zeminy , CESTY, ZÍDKY,OBRUBNÍKY,P... číst celé
20.07.2019
PALIVOVÉ DŘEVO
od srpna 2019  OTEVÍRÁME  NOVĚ prodejnu palivového dřeva zásobujeme  kvalitním dřevem z našich lesů  Prahu , Říčany  a okolí.  Dřevo máme sypané, neb... číst celé
20.07.2019
Zatravňovací dlaždice
Nechcete příliš investovat do parkovacího místa na vaší zahradě, ale chcete mít zároveň pevnou půdu pod kolama? ? Jednoduché, nízkonákladové, snadná ... číst celé
Zobrazit všechny novinky
  1. Úvod
  2. PALIVOVÉ DŘEVO

PALIVOVÉ DŘEVO

Cena:
Zobrazuji 1-12 z 12
     PALIVOVÉ DŘEVO - KRBOVÉ   - TVRDÉ  ŠTÍPANÉ, pytel
    ks
      PALIVOVÉ DŘEVO  - JABLOŇ
      89 Kč
      89 Kč
      na dotaz 50 ks
      ks
        PALIVOVÉ DŘEVO  - OŘECH
        89 Kč
        89 Kč
        na dotaz 50 ks
        ks
          PALIVOVÉ DŘEVO  - ŠVESTKA
          89 Kč
          89 Kč
          skladem 50 ks
          ks
            PALIVOVÉ DŘEVO  - TŘEŠEŇ
            89 Kč
            89 Kč
            skladem 50 ks
            ks
              PALIVOVÉ DŘEVO  - VIŠEŇ
              89 Kč
              89 Kč
              na dotaz 50 ks
              ks
                PALIVOVÉ DŘEVO - MĚKKÉ ŠTÍPANÉ, BOROVICE / SMRK
                ks
                  PALIVOVÉ DŘEVO - MĚKKÉ ŠTÍPANÉ, BOROVICE / SMRK, ROVNANÉ
                  ks
                    PALIVOVÉ DŘEVO - MĚKKÉ ŠTÍPANÉ, BOROVICE / SMRK, SYPANÉ
                    ks
                      PALIVOVÉ DŘEVO - TŘÍSKY ZE SMRKU
                      69 Kč
                      69 Kč
                      skladem 50 ks
                      ks
                        PALIVOVÉ DŘEVO - TVRDÉ ŠTÍPANÉ, DUB/BUK , ROVNANÉ
                        Běžná cena 2 450 Kč
                        2 080 Kč
                        2 080 Kč
                        na dotaz 50 ks
                        ks
                          PALIVOVÉ DŘEVO - TVRDÉ ŠTÍPANÉ, DUB/BUK, SYPANÉ
                          Běžná cena 1 450 Kč
                          1 277 Kč
                          1 277 Kč
                          na dotaz 50 ks
                          ks
                          Produktů na stránku 204060

                           


                          NABÍZÍME TYTO SLUŽBY  :  


                          A TEĎ UŽ K INFORMACÍM O DŘÍVÍ  a  INFORMACÍM O TOM JAK DŘEVEM UDIT  I GRILOVAT : 

                           

                          Na této stránce jsme se snažili soustředit informace  , které jsou při  prodeji palivového dřeva a při jeho nákupu pro zákazníky nejdůležitější. 

                           

                          Dozvíte se tady o tom , jaké dřeviny jsou nejvhodnější k zamýšlenému způsobu topení.

                          Co můžeme od palivového dřeva očekávat , jaká je cena palivového dřeva v závislosti na způsobu vytápění. 

                          Zjistíte , že ne vždy je vhodné topit pouze dřevem tvrdým , které bývá také nejdražší , většinou je ideální objednávat i dřevo měkké na rychlejší roztopení a dosažení požadované teploty a následné přikládat dřevem tvrdým , které nám vydrží delší dobu . 

                          Stále platí , že vytápění , nebo dnes stále častější přitápění dřevem je jedno z cenově nejvýhodnějších.

                          Pro dokonalý prožitek , nejen samotné teplo , ale i vůně dřeva , uklidňující efekt plamenů je důležité  vyzkoušet jakým způsobem topit ve vašich kamnech , kotli , nebo krbu , aby topení pro Vás bylo zábavou a ne povinností v začouzené místnosti. 

                           

                          Zde

                          můžete zakoupit i dřevník na palivové dřevo , motorové pily  a příslušenství pro zpracování palivového dřeva.

                           

                          V dnešní uspěchané době se Vám určitě vyplatí si palivové dřevo objednat již připravené  - naštípané na požadovanou délku  / nejčastěji 33cm. 

                          Můžete si vybrat z několika způsobů dodání  ideální je  dřevo v tzv. prms = prostorový metr sypaný , kdy naštípaná polena sypeme do klece o objemu 1m3 a poté do dopravního prostředku . Cena bývá nejnižší - náklady na práci jsou relativně nízké. Doprava může být i vozíkem za osobní automobil max 3prms

                          Další možností je dodání dřeva rovnaného = 1prmr tedy prostorový metr ronaný , kdy našípaná polena složíme na paletu o objemu 1m3. Takto dostanete celkem  cca 1,6 metru sypaného , ale bude cenově výše . Náklady na práci se skládáním a obal.  I složení probíhá autem s hydraulickou rukou . Tuto variantu doporučujeme jen v případě , že dřevo umístíte na místo a už ho nebudete nikam skládat. 

                          Poslední možnost , kterou nabízíme je dřevo pytlované . Ano je to mírně dražší varianta , ale prostorově úsporná , dřevo v pytlích je možné snadno přenášet i do místností , do patra ad. 

                           

                           

                           

                           

                          zahradni-technika-728x90.gif

                           

                           

                           

                           

                           Bříza

                           

                            Patří do měkkých dřev, ale svou výhřevností a vhodností pro účely topení je téměř srovnatelná s dubem a patří tedy mezi nejlepší palivová dřeva.

                           

                          Bříza má charakteristickou bílou kůru, která hoří i když je vlhká. Březové dřevo je žádané palivo, dává jasný plamen a má výbornou výhřevnost. Při hoření nepraská. Pomocí březové kůry lze rozdělat oheň i za deště. Při hoření tvoří krásné plameny a poskytuje velmi příjemnou vůni dřeva (obsahuje éterické oleje).

                          Velmi rychle vysychá (stejně jako borovice, buk a jasan), takže lze použít po krátké době od naštípání.

                          Bříza je ideální pro topení v krbech a krbových kamnech. Je též mimořádně vhodná pro zatápění, či pro použití v kotlech na tuhá paliva, na dřevo či na dřevoplyn.

                           

                               zahradni-technika-728x90.gif

                           

                           

                          Tvrdé listnaté dřeviny

                           

                           Buk

                           

                            Patří mezi nejkvalitnější palivové dřevo vůbec, stejně jako habr. Hodí se jako ideální dřeva do krbu, kamen i kotlů. Rychle vysychají, lehce se zapalují a oheň z nich je živý se silně zářivými plameny. Vyznačují se vysokou výhřevností, hoří pomalu. Při hoření dochází k malému úniku jisker. Po rozřezání a naštípání je zapotřebí ihned uskladnit na krytém místě, protože velmi rychle trouchniví a výhřevnost se ztrácí.

                          Habr

                           

                           Patří mezi nejkvalitnější univerzální palivová dřeva (vhodný do krbů, kamen i kotlů). Vyznačuje se vysokou výhřevností, poskytuje krásné a pokojné plameny s kouzelně světélkujícími rozžhavenými uhlíky. Jako palivové dřevo není příliš využíván z důvodu vysoké ceny. Oproti buku trochu pomaleji prosychá, má ale o něco lepší výhřevnost.

                           Jasan

                           

                           Velmi kvalitní palivové dřevo s možností všestranného využití. Vlastnostmi se velmi podobá buku, má ovšem o něco horší výhřevnost (srovnatelnou s dubem). Velmi dobře hoří a dává málo sazí.

                           Dub

                           

                           Dubové dřevo je velice ceněno pro svou tvrdost a pevnost. Je považováno za velmi vhodné dřevo na topení. Má skvělou výhřevnost (ovšem menší než buk, habr a akát) a hoří pomalým plamenem. Zanechává dlouho žhnoucí uhlíky. Při hoření dochází

                           k malému úniku jisker a dobře se štípe. Při hoření poskytuje méně pěkný obraz plamenů než dřevo bukové. Z tvrdých listnatých dřevin prosychá nejpomaleji. Na rozdíl od ostatních dřevin musí nejprve prosychat nepřikryto pod širým nebem. Tím ho déšť zbaví tříslovin, které obsahuje. Teprve pak je třeba ho uskladnit na jeden až dva roky pod přístřešek, aby proschlo.

                           

                           Akát

                           

                            Dřevo s vynikající výhřevností, nejvyšší z běžně dostupných dřevin (vyšší než habr nebo buk). Při spalování však způsobuje prudké vystřelování uhlíků, není tedy vhodné do krbu. Nevýhodou je, že uhlíky rychle vyhasínají a že zanechává velmi mnoho popela

                            (až 11,2 kg na metr krychlový dřeva).

                           Javor

                           

                            Kvalitní palivové dřevo, výhřevností srovnatelné s břízou. Hoří dobře a trvale.

                           

                           

                          zahrada-728x90.jpg

                           

                           Měkké jehličnaté dřeviny (smrk, borovice, modřín)

                           

                           

                           Rychle vzplanou, uvolňují naráz mnoho tepla, ale hoří velmi rychle.

                          Uhlíky rychle ztrácí žhavost. Pryskyřice, kterou ve velkém množství obsahují, způsobuje vystřelování žhavých uhlíků a zanášení komína a kotle.

                          Mají menší výhřevnost než tvrdé listnaté dřeviny a jejich tedy zapotřebí větší množství.

                          Jedinou výjimkou je borovice černá, která má výhřevnost srovnatelnou s bukem, ale její dostupnost pro využití jako palivové dřevo je minimální.

                          Jsou vhodné pro zatápění a pro topení ve zplyňovacích kotlech.

                          Jejich výhodou je nižší cena ve srovnání s tvrdým dřevem. Nedoporučují se pro topení v krbech, krbových kamnech ani pro kotle na dřevo či tuhá paliva.

                           

                           

                           Smrk

                           

                            při hoření nádherně praská, třísky jsou ideální na zatápění

                           

                           Modřín

                           

                           při spalování uvolňuje nepatrně více kouře než u smrkového dřeva

                           

                          Borovice

                           

                           velmi rychle vysychá, lze ji snadno zapálit (vhodná na zatápění)

                           Měkké listnaté dřeviny (lípa, vrba, topol, olše)

                           

                            

                           Topol

                           

                           dobře se štípe a velmi rychle vysychá. Má nízkou výhřevnost a při spalování produkuje

                           velké množství létavého popílku.

                           

                           Lípa

                           

                           hoří dobře, ale krátce. Vhodná jen pro zatápění.

                           zahradni-technika-728x90.gif

                           

                           Ovocné stromy

                           

                           Patří mezi tvrdé listnaté dřeviny.

                          Jedná se o velmi kvalitní, ale vzácná a drahá dřeva.

                          Mají vysokou výhřevnost a tvoří krásné plameny.

                          Jako palivo se z důvodů vysoké ceny (malý výskyt, vysoká poptávka pro jiné účely) příliš nevyužívají.

                          Kvalitou srovnatelné s habrem. Jabloň, hrušeň jsou výhřevností srovnatelná s dubem.

                          Švestka a třešeň jsou na tom ještě o něco lépe.

                           

                           

                          zahradni-technika-728x90.gif

                           

                           

                           

                           

                          ORIENTAČNÍ  TABULKA VÝHŘEVNOSTI JEDNOTLIVÝCH DŘEVIN

                          dřevo

                          kWh/prmr*

                          kWh/kg**

                          javor

                          1900

                          4,1

                          bříza

                          1900

                          4,3

                          dub

                          2100

                          4,2

                          olše

                          1500

                          4,1

                          jasan

                          2100

                          4,2

                          smrk

                          1600

                          4,4

                          borovice

                          1700

                          4,4

                          modřín

                          1700

                          4,4

                          topol

                          1400

                          4,2

                          buk

                          2100

                          4,2

                          habr

                          2200

                          4,2

                          jedle

                          1500

                          4,4


                          *1 prmr (prostorový metr rovnaný ) = 1,6 prms (prostorový metr sypaný)

                          **výhřevnost z 1 kg je u všech druhů dřeva zhruba stejná,tzn. že rozdíl je pouze v objemu spalovaného dřeva

                           

                           

                          Orientační převodní tabulka:     
                           plnometr 1PLMprostorový metr rovnaný 1PRMrprostorový metr sypaný 1PRMs  
                          plnometr 1PLM11,552,55  
                          prostorový metr rovananý 1PRMr 0,66 1 1,45  
                          prostorový metr sypaný 1PRMs 0,4 0,7 1  
                                
                                
                                
                                
                                
                          dřevina (m3 - plm)váha surovéváha vysušené   
                          topol840 kg450 kg   
                          dub letní1000 kg760 kg   
                          smrk740 kg470 kg   
                          borovice lesní700 kg520 kg   
                          buk990 kg720 kg   
                          habr1080 kg820 kg   
                          jasan920 kg720 kg   
                          Javor980 kg660 kg   
                          Jedle1000 kg460 kg   
                          modřín760 kg600 kg   

                               

                           zahradni-technika-728x90.gif

                           

                           

                           

                           

                          Jaké dřevo je nejvhodnější do udírny? 

                          Jak dostaneme tu nejlepší chuť uzeného masa ? 

                          Grilování na dřevu - lepší a chutnější než na dřevěném uhlí ? 

                           

                          GRILOVÁNÍ NA DŘEVU

                             

                          ŠVESTKA – MASO, RYBY, DRŮBEŽ

                          TŘEŠEŇ – DRŮBEŽ, RYBY, VEPŘOVÉ MASO

                          HRUŠKA – DRŮBEŽ, RYBY A ČERVENÁ MASA

                          BUK – JEHNĚČÍ A TELECÍ MASO, RYBY, DRŮBEŽ

                          JABLOŇ – ČERVENÁ MASA, RYBY, DRŮBEŽ

                          OLŠE – VEPŘOVÉ, HOVĚZÍ A SKOPOVÉ MASO

                           

                           

                           

                           

                          DŘEVO NA UZENÍ   ZÁKLADNÍ RADY :

                           

                          • používejte dřevo zásadně bez kůry
                          • používejte jedině řádně proschlé dřevo
                          • přidávejte dřevo z ovocných stromů až v druhé polovině nebo spíše ke konci udícího procesu, aby maso nechytlo až příliš nasládlou chuť
                          • pro správné aroma a chuťový požitek nejlépe poslouží tvrdé dřevo z dubu, buku či javoru. Můžete použít i švestku, trnku , hrušeň i jabloň. Z jiných  listnatých stromů jde  použít břízu, akát, olši, topol a dokonce i ořech.
                          • měkké dřevo z jehličnanů , odborníci na uzení nedoporučují pro vysoký obsah pryskyřic K méně vhodným se také řadí meruňka, broskvoň i třešeň (často se  používá pro chladné uzení).
                          • z jehličnanů se například  jalovec přidává někdy na závěr uzení a dodává zajímavé aroma

                           

                           

                          Druhy dřeva :

                           

                          Buk

                           Je pro maso  vynikající dodává mu  charakteristickou chuť. Vysoká výhřevnost

                           

                          Bříza

                          Není klasické dřevo na uzení , ale  dokáže maso zjemnit a dodat mu zajímavou chuť, a hezkou  tmavou kůrčičku.

                           

                          Dub

                          Velmi  osobité aroma, stejně jako dub je vyhledávané dřevo do udírny. 

                          Dřevo musí být proschlé a bez kůry !!!! jinak Vám  maso zkysne a zhořkne.

                           

                          Olše

                          Podobné vlastnosti jako bříza ,maso  udělá  krásně měkké, úžasně voňavé  a je jemné.

                          Získá hnědou až zlatohnědou barvu.

                           

                          Ovocné stromy

                          Každý strom , jiná chuť , a záleží pouze na druhu masa, které použijete.

                          Nejoblíbenější je bezesporu švestka, což neznamená , že není možné udit i na jiném dřevu.

                           

                          Jaké  dřevo k masu na uzení ????

                           

                          Hovězí maso   –    dub, vlašský ořech a jabloň

                           

                          Vepřové maso   –    jabloň, bílý ořech, hrušeň, olše, javor a dub

                           

                          Drůbeží maso   –  javor, olše, hrušeň ,  jabloň

                           

                          Ryby   –   olše a dub

                           

                          Sýry a zelenina   –   vyzkoušejte  javor

                           

                          Zvěřina   –  hrušeň, oleše nebo vlašský ořech

                           

                          Uzená vepřová šunka   –   nejlepší je jabloň

                           

                           

                          Jak a na jakém dřevu grilovat?

                          Lidé v dnešní době dávají přednost před klasickými táboráky raději posezení třeba i na balkonech, kde rádi grilují. Většina z nich si ale neuvědomuje, že když vytvoří nepropustnou mlhu, tak bude asi něco špatně. Pojďme se tedy podívat na to, čím a jakým způsobem by se mělo správně grilovat.

                          V první řadě je důležité říct, že pro každé maso se hodí jiný druh dřeva. Rozhodnete-li se grilovat ryby, pak je na rozumné použít ovocné dřevo (nejlépe třešeň) nebo olši. Na červené maso se zase nejvíce hodí jabloň, ořech nebo dub. Tyto dřeva dodají masu tu správnou kouřovou chuť. Drůbež se dá vylepšit olší, jabloní či moruší. Můžeme ovšem grilovat také uzeniny, klobásy, brambory a jiné potraviny, u kterých je vcelku jedno, jaké dřevo na ně použijete.

                          Vždy pamatujte na to, že použité dřevo by mělo být pořádně vyschlé. My vám nabízíme kvalitní vyschlé dřevo, které od poražení vysychá minimálně rok.

                          Nepoddávejte se benzínům, levným olejům ani špatným podpalovačům! I když použijete nejlepší maso na trhu a to nejlepší dřevo, které existuje a pomůžete tomu benzínem či levným olejem, pak veškerá vynaložená námaha přichází okamžitě vniveč. Otop vám sice hned chytne, ale všechny spaliny si to namíří přímo do krásného kousku masa.

                          A jak tedy správně grilovat? Základním a nejdůležitějším pravidlem je grilování v žáru, nikoliv v ohni! Pokud totiž potravinu zasáhnou plameny, které vyvolávají rakovinotvorné látky. Při grilování vám také může hrozit bakteriální nákaza, která vzniká při používání stejného nářadí na syrové i grilované maso.

                          Existují dva způsoby grilování – rošt a jehlice. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl? Rošt slouží zejména pro tenké a ploché porce masa, na uzeniny nebo ryby. Kdežto jehlice se používá převážně pro neporcovaná kuřata či selata. Jedná se vlastně o rožnění, při kterém musí docházet k pravidelnému otáčení. Pak tu máme ještě alobal, na kterém se zpravidla grilují nadrobno nakrájená masa či uzeniny.