- Štítky blogu
- jezírko
- koupací jezírko
- malá zahradní jezírka
- GRILOVANÁ ZELENINA
- obrázky jezírka
- zahradní jezírka obrázky
- koupací jezírko cena
- zahradní jezírko cena
- zahradní jezírko svépomocí
- zahradní jezírko
- GRILOVANÁ ŽEBRA
- DŘEVO NA UZENÍ
- NEJLEPŠÍ DŘEVO NA UZENÍ
- filtrace pro jezírko
- UZENÍ MASA
- NAKLÁDÁNÍ MASA NA UZENÍ
- VHODNÉ DŘEVO NA UZENÍ
- UZENÍ
- GRILOVÁNÍ
- internetové zahradnictví
- skalničky
- trvalky
- zahradní jezírka
- stavba jezírka
- jezírková filtrace
- VÝHŘEVNOST DŘEVA
- dřevo na grilování
- dřevo na uzení
- eshop zahrada
- zahradnictví
- carpinus betulus
- výsadba živeho plotu
- žívý plot
- JAK SE MĚŘÍ OBJEM PALIVOVÉHO DŘEVA
- MĚŘENÍ PALIVOVÉHO DŘEVA
- hořec žluté listy
- DRUHY DŘEVA
- PALIOVOVÉ DŘEVO
- PALIVOVÉ DŘEVO PRAHA
- PALIVOVÉ DŘEVO ŘÍČANY
- DŘEVO PRAHA
- DŘEVO ŘÍČANY
- PYTLOVANÉ DŘEVO
- PALIVOVÉ DŘEVO
- jezírková čerpadla
- zemina hořec
- gentiana
- hořec
- pro zahradu
- Úvod
- Magazín
- Grilujeme a udíme dřevem
- Grilujeme a udíme na dřevu
Grilujeme a udíme na dřevu
Jaké dřevo je nejvhodnější do udírny?
Jak dostaneme tu nejlepší chuť uzeného masa ?
Grilování na dřevu - lepší a chutnější než na dřevěném uhlí ?
Jaké dřevo použít při grilování a uzení
- ŠVESTKA – ryby a drůbež
- TŘEŠEŇ – ryby, drůbež a vepřové maso
- HRUŠKA – ryby, drůbež a červené maso
- BUK – ryby, drůbež, jehněčí a telecí maso,
- JABLOŇ – ryby, drůbež a červené maso
- OLŠE – vepřové, hovězé a skopové maso
DŘEVO NA UZENÍ ZÁKLADNÍ RADY :
používejte dřevo zásadně bez kůry
používejte jedině řádně proschlé dřevo
přidávejte dřevo z ovocných stromů až v druhé polovině nebo spíše ke konci udícího procesu, aby maso nechytlo až příliš nasládlou chuť
pro správné aroma a chuťový požitek nejlépe poslouží tvrdé dřevo z dubu, buku či javoru. Můžete použít i švestku, trnku , hrušeň i jabloň. Z jiných listnatých stromů jde použít břízu, akát, olši, topol a dokonce i ořech.
měkké dřevo z jehličnanů , odborníci na uzení nedoporučují pro vysoký obsah pryskyřic K méně vhodným se také řadí meruňka, broskvoň i třešeň (často se používá pro chladné uzení).
z jehličnanů se například jalovec přidává někdy na závěr uzení a dodává zajímavé aroma
Druhy dřeva, které můžeme použít pro uzení
Buk
- je pro maso vynikající dodává mu charakteristickou chuť
- vysoká výhřevnost
Bříza
- není klasické dřevo na uzení, ale dokáže maso zjemnit a dodat mu zajímavou chuť, a hezkou tmavou kůrčičku
Dub
- velmi osobité aroma, stejně jako dub je vyhledávané dřevo do udírny
- dřevo musí být proschlé a bez kůry !!!! jinak maso zkysne a zhořkne
Olše
- podobné vlastnosti jako bříza
- maso udělá krásně měkké, úžasně voňavé a je jemné
- získá hnědou až zlatohnědou barvu
Dřevo ovocných stromů na uzení a gilování
Každý strom, jiná chuť, a záleží pouze na druhu masa, které použijete.
Nejoblíbenější je bezesporu švestka, což neznamená, že není možné udit i na jiném dřevu.
Jaké dřevo k masu na uzení
- Hovězí maso – dub, vlašský ořech a jabloň
- Vepřové maso – jabloň, bílý ořech, hrušeň, olše, javor a dub
- Drůbeží maso – javor, olše, hrušeň, jabloň
- Ryby – olše a dub
- Sýry a zelenina – vyzkoušejte javor
- Zvěřina - hrušeň, oleše nebo vlašský ořech
- Uzená vepřová šunka – nejlepší je jabloň
Jak na kde grilovat
Lidé v dnešní době dávají přednost před klasickými táboráky raději posezení třeba i na balkonech, kde rádi grilují. Většina z nich si ale neuvědomuje, že když vytvoří nepropustnou mlhu, tak bude asi něco špatně. Pojďme se tedy podívat na to, čím a jakým způsobem by se mělo správně grilovat.
V první řadě je důležité říct, že pro každé maso se hodí jiný druh dřeva.
Rozhodnete-li se grilovat ryby, pak je na rozumné použít ovocné dřevo (nejlépe třešeň) nebo olši. Na červené maso se zase nejvíce hodí jabloň, ořech nebo dub. Tyto dřeva dodají masu tu správnou kouřovou chuť. Drůbež se dá vylepšit olší, jabloní či moruší. Můžeme ovšem grilovat také uzeniny, klobásy, brambory a jiné potraviny, u kterých je vcelku jedno, jaké dřevo na ně použijete.
Vždy pamatujte na to, že použité dřevo by mělo být pořádně vyschlé. My vám nabízíme kvalitní vyschlé dřevo, které od poražení vysychá minimálně rok.
Nepoddávejte se benzínům, levným olejům ani špatným podpalovačů.
I když použijete nejlepší maso na trhu a to nejlepší dřevo, které existuje a pomůžete tomu benzínem či levným olejem, pak veškerá vynaložená námaha přichází okamžitě vniveč. Otop vám sice hned chytne, ale všechny spaliny si to namíří přímo do krásného kousku masa.
A jak tedy správně grilovat?
Základním a nejdůležitějším pravidlem je grilování v žáru, nikoliv v ohni! Pokud totiž potravinu zasáhnou plameny, které vyvolávají rakovinotvorné látky. Při grilování vám také může hrozit bakteriální nákaza, která vzniká při používání stejného nářadí na syrové i grilované maso.
Existují dva způsoby grilování – rošt a jehlice. Jaký je mezi nimi vlastně rozdíl?
Rošt slouží zejména pro tenké a ploché porce masa, na uzeniny nebo ryby. Kdežto jehlice se používá převážně pro neporcovaná kuřata či selata. Jedná se vlastně o rožnění, při kterém musí docházet k pravidelnému otáčení.
Pak tu máme ještě alobal, na kterém se zpravidla grilují nadrobno nakrájená masa či uzeniny.